Sunday 17 February 2013

My Lempeng Badam.....

dah lama sangat simpan resepi ni..kebetulan ada lebih badam aritu apa lagi..mengerjakan dia la pagi2 nie..resepinya mudah jer..hasilnya dapat 2 dalam 1
 Khasiat badam memang tak dapat disangkal lagi kan....

Resepi

Susu Badam
Badam ikut suka direndam lebih kurang 5-6jam..
Blend ngan air suam.kalau nak tambah gula sikit..
blenda sampai hancur..rasanya dapat 2-3x blend sebab susunya pekat..
Tapis..air tu simpan dalam peti ais..

Susu ni saya campur sikit dalam susu aniq.. tapi tak bole simpan lama pun sebab takde pengawet kan..dalam 2-3 ari kena habiskan...

kalau ibu mengandung lagi bagus minum tapi kena rajin buatla..tunggu la kot no. 3 nanti..

Resepi Lempeng..

Bancuh tepung dengan air suam.
masuk garam sikit..
campur dengan serdak badam
masakla cam lempeng biasa...

Jadi lah Lempeng Badam...

Makan ngan sambal ikan bilis...sedap..lemak2

Susu Badam

ni lah serdah Badam tu..

Bancuhan Tepung & Badam

Inilah Sarapan pagi kami bertiga... yang lain kuar jalan2....he..

No comments: